Ewald Vanvugt in Achter de Poort 20 november

‘Onze welvaart is diefstal’

 

 

Hiphopartiest Akwasi zei enige tijd geleden in de VPRO Gids: ‘Ewald Vanvugt is een held. Hij vertelt zoveel waarvan ik niets wist.’ En: Eigenlijk zou het boek – Roofstaat – de Rootsstaat moeten heten. Om aan te geven waar de rijkdommen vandaan komen.’

Ewald Vanvugt is Bosschenaar van geboorte. Hij keert op 20 november even terug in zijn geboortestad waar hij in 1963 op 20-jarige leeftijd debuteerde met zijn roman ‘Een bizonder vreemde dief’. Vandaag is hij vooral bekend van zijn boek Roofstaat. Ewald Vanvugt is er op uitnodiging van Achter de Poort en boekhandel Heinen.

In 1963 zorgde zijn debuutroman ‘Een bizonder vreemde dief’ voor een rel in ‘s-Hertogenbosch. Op pagina één rekende hij al af met de pastoor die hem bij zijn zwangere vriendin vandaan had gehouden. Diezelfde pastoor kreeg de politie vervolgens zover dat Bossche boekhandels het boek van Vanvugt uit hun rekken haalden. Zoals onder meer is te lezen in het gedegen werk van Coen Free Dat gaat nooit voorbij, maakte Vanvugts eerste boek niet alleen in ‘s-Hertogenbosch veel literair en maatschappelijk tumult los, maar in heel Nederland.

Roofstaat

Dat gebeurde niet meer met Roofstaat, hoe militant en provocerend deze titel ook klinkt. Het woord is al bedacht door Multatuli als typering van Nederland in de Max Havelaar uit 1860. Roofstaat is een uitgebreide versie van Vanvugts Zwartboek van Nederland overzee uit 2002 en past in een traditie van aanklachten tegen het kolonialisme. In 2011 werd Zwartboek ook al eens bijgewerkt en aangevuld. Alles, vanaf Vanvugts boek uit 1985 over de rol van opium bij het vestigen van het Nederlandse koloniale rijk is bijeengebracht in Roofstaat. Het boek is ook nog eens voorzien van veel gravures, tekeningen, schilderijen en foto’s. Wie het boek gelezen heeft kan de conclusie trekken: ‘Onze welvaart is diefstal!’

Voorwas

Het is een leuke combinatie: een schrijver uit wat tegenwoordig de linkse elite wordt genoemd en deel uitmaakte van de protestgeneratie uit de jaren zestig en zeventig en de jonge gettogeneratie (op zijn Hollands dan). Het boek werd op 14 maart ten doop gehouden in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Onlangs gaven de historici Rémy Limpach en Anne-Lot Hoek de Nederlandse oorlogsgeschiedenis een wasbeurt. De koloniale autoriteiten in Nederlands-Indië waren na 1947 structureel gewelddadig is hun conclusie na nieuw historisch onderzoek.

Vanvugt deed de voorwas zou je, de beeldspraak volgend, kunnen schrijven. Hij hekelt in zijn boek om de haverklap de houding van historici. De ouderwetse zelfverheerlijking van ‘daar werd wat groots verricht’ wordt ontzenuwd. Geweld en schendingen van de mensenrechten waren geen incidenten, ze waren schering en inslag.

Op zondagmiddag 20 november tussen 15.00 en 17.00 uur praten Henk Langenhuijsen en Frans van Gaal met Ewald Vanvugt over zijn boek Roofstaat, zijn leven en de drijfveren van een bijzondere schrijver.

Entree bedraagt 5 euro. Dat is inclusief de koffie. Gezien het beperkt aantal beschikbare plaatsen is aanmelding vooraf noodzakelijk. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Nico van den Heuvel of achterdenpoort@outlook.com

 

Knillispoort

Korte Waterstraat 15

5211 NR

‘s-Hertogenbosch

073-6144382

 

 

Einde persbericht

Voor meer informatie: Frans van Gaal (fransvangaal@home.nl), telefoon: 06-45482739

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in berichten