Achter de Poort zaterdag 26 januari

Voetbal heeft meer dan twee doelen

Debat over de toekomst van het Bossche amateurvoetbal

De tweedeling in de samenleving tussen ‘verliezers’ en ‘winnaars’ heeft nu ook de voetbalvelden bereikt. In ’s-Hertogenbosch zijn BVV, TGG, OSC’45 en CHC de clubs die in de hoek zitten waar de klappen vallen. Het zijn de ‘verliezers’. Hoe populair deze clubs vroeger ook waren, vandaag is dat anders. Het zijn clubs met een (sociale) rugzak. Hun voortbestaan staat op de tocht.  Aan de andere kant, er zijn ook ‘winnaars’, clubs in omliggende dorpen en stadsdelen. OJC, Emplina, FC Engelen en Maliskamp. Daar wil je wel bij horen als je probleemloos wilt voetballen.   

Geen stad van betekenis blijft verschoond van de tweedeling. Aan de ene kant typische ‘oude stadsclubs’ als BVV, TGG, OSC ’45 en CHC. Ze staan te boek als ‘zwarte’ club met veel ‘buitenlanders’ en leden met een ‘rugzak’. Deze clubs trekken  nauwelijks nieuwe leden aan. Sterker, ze verliezen leden en zelfs elftallen.  Vrijwilligers…? Bestuursleden…?, moeilijk te vinden. Ze zitten in de hoek waar de klappen vallen en zijn voetbalclub-met-een-flinke-rugzak.

Aan de andere kant zijn er de clubs aan de ‘stadsrand’ zoals OJC, Emplina, Maliskamp en bijvoorbeeld FC Engelen. Ze doen het goed, groeien en bloeien en weten inmiddels wat promoveren is.  En soms moeten ze een ledenstop invoeren.     

Probleem of geen probleem?

De een zal zeggen: geen drama, het is de loop der dingen. Clubs komen en gaan. Het is van alle tijden.  Andere clubs nemen de rol van de ‘oudjes’ toch over. De stad ‘vergrijst’, dus merken de oudere voetbalclubs dat als eerste. Oplossingen liggen toch voor de hand. Zo gauw een kleiner wordende club te klein wordt kan er toch gefuseerd worden met een andere club in nood.

De ander zal zeggen: het is wel een probleem. Verdwijnen clubs als BVV of OSC dan valt er een sociaal vangnet weg in de wijk waar ze vandaan komen. Minder clubs leidt mogelijk ook tot verschraling van het competitie-element. Waar moeten de echte straatvoetballertjes naar toe, zeg maar de ‘straatschoffies’? Kunnen ze wel terecht bij de ‘nieuwe’ clubs? Zo heeft voetbal meer dan twee doelen.  

‘Witte vlucht’      

‘Clubs zullen zelf ook het heft in eigen handen moeten nemen, doen ze dat niet, dan hebben ze een probleem. Ik zie het clubs als Wilhelmina en BLC nog wel redden, maar of BVV en CHC over een paar jaar nog bestaan?’, stelt Paul Kagie. Hij voegt eraan toe: ‘Ouders van alle etniciteiten moeten de schouders eronder zetten, aangestuurd door bijvoorbeeld opbouwwerkers.’

Sportsocioloog en oud-voorzitter van FC Engelen Jan Janssens stelt: “Toen ik bij FC Engelen zat, werden daar veel kinderen lid uit de Bossche Kruiskamp. Als ik dan vroeg waarom ze niet bij CHC gingen voetballen, kreeg ik geregeld als antwoord dat daar ‘al de zwarten’ zaten. Daar schrok ik wel van.” Maar het is een onmiskenbare beweging. Wat doen we ermee?      

Debat in Knillispoort

Op zaterdag 26 januari vindt in de Knillispoort in de Korte Waterstraat 15 in ’s-Hertogenbosch een debat plaats over de toekomst van het amateurvoetbal in ’s-Hertogenbosch. Deelnemers aan het debat zijn: Paul Kagie, fractievoorzitter  Leefbaar ’s-Hertogenbosch, Sonny Caïro (meer dan 20 jaar ervaring als scheidsrechter in het amateurvoetbal),  Joan Wagenaar, vice-voorzitter OSC ’45 en Peter Galle, consultant en nu supporterscoördinator bij Willem II. Het debat begint om 12.00 uur. Het eindigt om 14.30 uur. Henk Mees spreekt een column uit. Frans van Gaal leidt het debat.

Voor meer informatie:  Frans van Gaal, 06-45482739, email: fransvangaal@home.nl 

Geplaatst in berichten