Achter de Poort 7 april a.s. Mannen en vrouwen gelijkwaardig? Het is maar hoe je het bekijkt.

Achter de Poort zal op 7 april a.s. tussen 15.00 en 17.00 uur weer een leuke middag organiseren met als onderwerp:

”Mannen en vrouwen gelijkwaardig? Het is maar hoe je het bekijkt”

Mannen en vrouwen gelijkwaardig? Het is maar hoe je het bekijkt.

Meer dan 4 miljoen inwoners van Berlijn en omstreken hadden op Internationale Vrouwendag 8 maart voor het eerst een extra vrije dag. Dankzij de linkse coalitie in de Duitse deelstaat Berlijn is Internationale Vrouwendag, 8 maart, een wettelijk vastgelegde feestdag. Mooier kan het niet: alle Berlijners, mannen én vrouwen, houden er dit jaar een lang weekeinde aan over.

Dit initiatief kwam slechts tot stand door eendrachtige samenwerking van mannen en vrouwen. Hier hadden ze elkaar echt nodig en was er sprake van echte gelijkwaardigheid. Maar dat is niet vanzelfsprekend.  

De tijd dat de vrouw afhankelijk was van ‘haar man’ als ‘kostwinner’ ligt achter ons. De vrouw als ‘prinses in de keuken’ is ook helemaal uit de tijd. De beste restaurantkoks zijn mannen, thuis willen mannen al net zo graag koken als de vrouw.  Mannen die een baby verschonen is ook al geen bezienswaardigheid meer. Vrouwen in de techniek, nog niet zo gewoon als mannen, maar het begint te komen.

Man-vrouw zijn

Het lijkt zo’n vaststaand gegeven: Man óf Vrouw zijn. Er zijn natuurlijk geslachtelijke kenmerken die niet zomaar veranderen, maar bezien we de rolpatronen tussen man en vrouw, dan verandert er veel. Wat voorheen vast leken te liggen verandert nu van dag tot dag. Nog even, en de vrouwelijke scheidsrechter in hét mannenbolwerk ‘betaald voetbal’ doet zijn intrede.  We leven nu in een wereld van bijna  onbegrensde mogelijkheden. Onder invloed van maatschappelijke veranderingen, veranderen rollen. En ook technische ontwikkelingen maken keuzes mogelijk die tot voor kort niet denkbaar waren. Is je relatie verbroken?, geen probleem, je kunt ‘daten’, thuis achter de computerbuis. De man kon al jagen, de vrouw kan het nu ook, vanuit een comfortabele stoel.

(Sociale) innovatie

Zijn er dan helemaal geen verschillen meer? Vullen man en vrouw elkaar dan nooit aan? Mieke Brekelmans hierover: ‘Neem de automatisering, toch nog overwegend een “mannenwereld”. Doelgericht, goed betalend, een zeer innovatief imago. De complexiteit is zo groot dat iemand die erin werkt, sowieso gezag heeft’.

Daartegenover is het gebied van de ‘sociale innovatie’ heel wat minder aantrekkelijk voor mannen. Mieke Brekelmans hierover: ‘Bij sociale innovatie gaat het om anders, beter met elkaar omgaan. Dat leidt tot meer humane verhoudingen. Zelf ben ik betrokken bij nieuwe sociale woonwormen voor ouderen. De ouder wordende mensen werken mee aan het beleidsplan samen met hun familie. Nou, zo’n initiatief gaat echt eerst en vooral uit van vrouwen. En denk nou niet dat werken aan sociale vernieuwing niet complex is, misschien wel veel complexer dan  ’  

Dialoog

Mieke Brekelmans, Rob Limpens en Lenneke de Ruijter gaan op 17 maart a.s.  met de deelnemers in  gesprek over man-vrouw zijn. Onderweg proberen ze te ontrafelen wat man en vrouw elkaar nog te bieden hebben.  ‘Het wordt een dialoog met de aanwezigen, aldus Mieke Brekelmans.

Rob Limpens is voormalig onderwijzer met lange ervaring in het bedrijfsleven. Mieke Brekelmans is directeur van stichting Leefstijl Ondersteunend Wonen en Werken en zelfstandig ondernemer met lange ervaring in gezondheidszorgmanagement.

De dialoog wordt gevoed door Lenneke de Ruijter, master in genderstudies, maar vooral bekend als boekenverkoopster bij Savannah, de boekwinkel die meer dan 30 jaar geleden is opgericht als een feministische boekwinkel. Lenneke verwierf bekendheid als lid van het Boekenpanel in De wereld draait door. 
Het gesprek vindt plaats in de Knillispoort op zondag 7 april a.s. tussen 15.00 en 17.00 uur.

Geplaatst in berichten, Nieuws